Time and Date

Sunday, September 26, 2010

Caca Marba

Salam semua..salam 1Malaysia....
merapu selepas makan ikan kerapu bakar..

aku rasa blog aku perlu diolah dgn lebih baik..mmg tujuan asal utk tulis apa2 ajer..tapi biaq la terarah pada isu yang menyengat minda. terkadang melihat blog yang sgt tinggi nilai tulisan @ pandangan tersangat la terasa aku punya minda mcm budak darjah 2..

bertanya jgn malu,malu bertanya sesat jalan..aku main tanya sapa yang aku rasa mudah ditanya..berblog ni bukan hobi yang mai sendiri tapi mai bila abang aku yang dok suruh aku buat blog.ehemm..tapi blog dia ntah pi mana..

walaupun aku pernah join rancangan blog di TV1 (2008)tapi aku masih tak paham macam mana nak buat blog yang tidak caca marba.oleh hal yang demikian nak tanya la pada sapa yang rajin dan baik hati nk menjawab.Sila la cadangkan pada aku macam mana aku nak meriahkan blog aku ni dengan benda yang sepatutnya..apa benda kena isi apa benda kena buang...apa isu kena isi apa isu kena halusi..email aku- annas3d@yahoo.com cadangan terbaik akan mendapat hadiah misteri. =)

Wednesday, September 22, 2010

When its begin...

Have you ever thanks to Allah for what you have now and even since you were born???

Have you ever thought who gave you chance to live in this world, to enjoy the world???

If not…lets flash back what had happen before…and where it started…

The journey begins…

video


Janin manusia itu ditenun dalam rahim ibu dan disusuli dengan kelahiran…dimana kelahiran seorang bayi merupakan pengakhirankepada sebuah episod kesengsaraan dan permulaan kepada sebuah episod kebahiagaan.


Fasa kelahiran normal…





Renung sejenak kelahiran secara cesarean…


video

Saturday, September 18, 2010

Ekonomi Malaysia Terus Merudum

Laporan terbaru menunjukkan Malaysia telah menjadi negara paling tidak menarik bagi pelaburan. Ini berdasarkan laporan terbaru Bank of America-Merill Lynch yang menyatakan Malaysia adalah pasaran yang paling tidak menarik bagi pelaburan.

Laporan terbaru ini mengingatkan saya kenyataan seorang rakan saya dari Singapura. Beliau berkata ekonomi Malaysia sedang menurun ke tahap Filipina. Dengan kata lain, selepas ini rakan bersaing Malaysia hanyalah negara-negara seperti Burma, Laos dan Timur Leste. Malahan, Filipina akan mempunyai ekonomi yang lebih maju dari Malaysia.

Malahan, sejak akhir-akhir ini kadar FDI yang masuk ke Filipina lebih tinggi dari MAlaysia. Tanpa FDI, bagaimana ekonomi Malaysia hendak membangun?

Saya tidak terkejut sekiranya ekonomi Malaysia merudum ke tahap di bawah Filipina. Bagaimanakah Malaysia mampu naik taraf dari segi ekonomi sekiranya wang MAS sebanyak RM600 juta boleh lenyap sebegitu mudah sekali tanpa sesiapa pun mengetahui kemana wang tersebut telah lesap.

Maknanya, hanya pelabur yang kurang siuman sahaja yang akan melabur di Malasia selepas apa yang telah berlaku kepada MAS. RM600 juta boleh lesap begitu sahaja.




Investors shun Malaysia for neighbours
By Yow Hong Chieh
September 16, 2010

Najib’s bid for private investment to drive Malaysia’s economy has been hampered by resistance to his planned reforms. — file pic
KUALA LUMPUR, Sept 16 — Malaysia is now the “least favoured market” in Asia Pacific for investors after nearly doubling its underweight rating from last month, according to a recent Bank of America Merrill Lynch report.

The country slipped two spots — from 10th place to dead last — in the investment bank’s latest Fund Managers Survey, even as the Najib administration prepares to unveil ambitious economic reforms meant to boost investor confidence.

The report appears to be the latest indictment of Malaysia’s inability to compete with rival regional markets. In the past decade, the once roaring Asian Tiger has seen its dominant position as an investment destination in Southeast Asia crumble even as neighbouring countries push to the fore.

A survey last week by the World Economic Forum (WEF) of 139 nations showed that Malaysia had slipped two places in global competitiveness rankings to 26th in the past year, while Indonesia surged 10 places to 44th.

The government is nonetheless optimistic that reforms under Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s New Economic Model (NEM) — details of which will be revealed next month — will revitalise the economy and help Malaysia achieve developed nation status by 2020.

However, Najib’s economic transformation is hinged on the government’s ability to galvanise RM2.2 trillion in investments over the next 10 years — 92 per cent of which is to come from the private sector — and it remains to be seen if the prime minister can overcome investors’ muted response to his plans so far.

Najib also faces stiff opposition from Malay rights groups who feel such reforms threaten what they perceive to be Malay “special rights”, and seems unable to push them through without significant compromise.

Elsewhere in the region, China remained the favourite market by far despite an uncertain global outlook. A net 11 per cent of investors expect China’s economy to strengthen, up from -39 per cent in July, according to Merrill Lynch.

Indonesia, slightly underweight last month, jumped to second place on an overweight call, edging out Hong Kong in the process. New Zealand, Taiwan, South Korea and India remained neutral.

Emerging markets outperformed developed markets this year and remain the preferred destination for investors, although emerging market allocations have been trimmed due to growth uncertainty and risk aversion.

Brazil and Russia continue to be favourites, but appetite for Turkey has fallen in the past two months.

The consumer discretionary sector is still the most popular among emerging market investors, followed by industrials, telecoms and financials.

Defensive sectors like utilities, staples and healthcare remain least favoured but have reduced their underweight positions from last month.

Wednesday, September 15, 2010

Robust, transparent and sophisticated



Phil Baty explains how in-depth consultation with the global academic community has produced the most exact and relevant world rankings yet devised

It is, of course, rather crude to reduce universities to a single number.

We are aware that higher education institutions are extraordinarily complex organisations. They do many wonderful, life-changing and paradigm-shifting things that simply cannot be measured. Data on some of their most valuable endeavours simply do not exist or cannot be meaningfully compared on a global scale; many of the proxies commonly used are less than satisfactory.

The 2010-11 Times Higher Education World University Rankings have been compiled with these limitations very much in mind.

The tables' methodology was determined only after 10 months of detailed consultation with leading experts in global higher education: more than 50 senior figures across every continent provided extensive feedback on our plans, amounting to more than 250 pages of commentary. The wider university community also had its say via more than 300 postings on our website.

So, despite the inherent limitations, these tables represent the most comprehensive and sophisticated exercise ever undertaken to provide transparent, rigorous and genuinely meaningful global-performance comparisons for use by university faculty, strategic leaders, policymakers and prospective students.

The aim over the past 10 months has been to create a genuinely useful tool for the global higher education community and beyond, not just an annual headline-driven curiosity.

So what is the result of perhaps the largest consultation exercise ever undertaken to produce world university rankings?

The tables use 13 separate indicators (up from just six under our old system) designed to capture a broad range of activities, from teaching and research to knowledge transfer.

These elements are brought together into five categories:

* Teaching — the learning environment (worth 30 per cent of the final ranking score)
* Research — volume, income and reputation (worth 30 per cent)
* Citations — research influence (worth 32.5 per cent)
* Industry income — innovation (worth just 2.5 per cent)
* International mix — staff and students (worth 5 per cent)

The weightings for the five categories, and the 13 indicators within them, vary considerably. High weightings are given where consultation has shown unmistakable enthusiasm for the indicator as a valuable proxy and clear confidence in the data we have. Lower weightings are employed where confidence in the data or the usefulness of the indicator is less pronounced.
The future



This is the first year of a highly ambitious new rankings system. In all such systems, compromises must be made, proxies must be applied and data-collection issues will arise.

However, we are confident that by creating our methodology in open and detailed consultation over the past 10 months, we have produced a robust and evidence-based ranking that paints a realistic picture of the global landscape.

Tuesday, September 14, 2010

10 Faktor Kejayaan Seorang Jutawan.

Syawal 2010 dah pun meninggalkan kita..pejam celik,pejam celik (ayat sms paling popular yg aku terima sepanjang raya kali ni..=P) masa berlalu sgt pantas. Pelbagai kisah suka duka pasti menemani kita sepanjang hidup hingga ke saat ini.
Pastinya setiap manusia inginkan kemajuan dalam hidup masing2.

Kali ni aku tertarik utk mengupload soal duniawi...Jutawan. mungkin pengaruh sekeliling menyebabkan aku terbiasa dgn perkataan Niaga,untung,rugi,kedai,duit..dan mcm2 lg.Aku selalu dipesan 'duit bukan segalanya,tapi skrg semua benda perlukan duit'..'jgn ada 100 berlagak mcm ada 1000,tapi biar ada 1000 berlagak mcm ada 100.'

Menurut buku The Millioaire’s Mind tulisan Dr.Thomas Standley yang membuat tinjauan rambang yang dijalankan ke atas beribu jutawan, terdapat 10 faktor kejayaan seorang jutawan. Berikut adalah carta yang bermula dengan nombor 10.

10. KEMAHIRAN MENJUAL PRODUK DAN IDEA SENDIRI.
Memang tidak dapat dinafikan bahawa kebanyakan jutawan terhasil daripada bidang perniagaan. Sebagai usahawan, apa yang penting ialah keboloehan seseorang itu menjual produk dan idea mereka. Sering kali mereka tergolong dalam kalangan orang yang pandai berkomunikasi, terutamanya komunikasi dalam menjual produk, perkhidmatan dan juga idea sendiri.

9. CEKAP DALAM PENGURUSAN.
Mencapai tahap jutawan, bukanlah one man show. Sering kali memerlukan bantuan orang lain. Jutawan perlu cekap dalam menguruskan diri, menguruskan perniagaan dan menguruskan orang di sekitarnya. Pengurusan yang cekap akan menentukan segala kerja berjalan dengan lancar.

8. MEMPUNYAI SEMANGAT PERSAINGAN YANG TINGGI.
Dalam mencapai kejayaan, kita perlu bersaing sama ada dalam perniagaan atau dalam dunia korprat. Namun, persaingan yang paling penting sekali adalah persaingan dengan diri sendiri, iaitu mencapai kejayaan yang lebih daripada pencapaian sebelumnya.

7. MEMPUNYAI KUALITI KEPIMPINAN YANG TINGGI.
Hanya 2% sahaja daripada kita adalah ketua yang boleh memimpin. 2% itu sering kali berada teratas dalam industri masing-masing.Pepatah berbunyi “leaders are readers”, mereka yang memimpin selalunya banyak membaca untuk menambahkan ilmu dalam bidangnya. Dengan ilmu, ia akan memudahkan kita mengurus dan mengetuai industri kita.

6. MENCINTAI KARIER DAN PERNIAGAAN.
Mereka yang bergelar jutawan sememangnya melakukan apa yang mereka suka. Tidak kira sama ada bekerja makan gaji ataupun menjalankan perniagaan, mereka adalah peminat setia kepada karier yang mereka jalani. Ianya bagaikan petrol yang tidak akan kontang bagi sebuah kereta. Kegairahan akan membawa kita mencapai kejayaan tanpa mengira penat lelah.

5. BEKERJA LEBIH KERAS BERBANDING DENGAN ORANG LAIN.
Untuk berjaya, seseorang itu perlu keluar dari kekompong kebiasaan dan bekerja lebih keras berbanding orang lain. Orang kebanyakan menghabiskan masa kurang dari 50 jam seminggu dalam karier atau perniagaan masing-masing. Mareka yang bergelar jutawan pula menghabiskan masa antara 60-70 jam atau lebih seminggu! Ini akibat daripada kegairahan yang dimiliki dalam diri.

4. PASANGAN YANG MEMAHAMI DAN MENYOKONG.
Pepatah mengatakan bahawa “behind every succesful man, there is a woman.” Bagi anda yang memburu kejayaan, amat-amat penting mempunyai pasangan hidup yang begitu memahami dan memberi sokongan 100%. Sekiranya tidak, maka usaha untuk mencapai kejayaan akan sukar. Tidak kita sokongan daripada suami, isteri, atau keluarga, sokongan adalah satu kemestian dalam membina keyakinan diri yang tegar.

3. MUDAH MESRA.
84% kejayaan seseorang bergantung kepada mereka yang berada di sekeliling, iaitu orang lain. Untuk menjadi jutawan, mempunyai personaliti mesra dengan orang lain aka memudahkan perhubungan sesama insan dan penerimaan orang lain terhadap kita. Ini sangat membantu kita dalam mengembangkan rangkaian kenalan kita dengan lebih besar.

2. BERDISIPLIN
Selalunya mencapai kejayaan dicapai apabila kita adalah “bos”. Menjadi bos perlukan disiplin yang kuat kerana kita tidak mempunyai orang atasan. Contohnya, seseorang usahawan tidak perlu menjawab kepada sesiapa pun. Dirinya adalah bos kepada perniagaan sendiri. Tanpa disiplin, pastinya dia tidak dapat menguruskan perniagaan dengan betul dan lancar. Ramai yang menganggap seseorang jutawan boleh banyak berehat dan bersantai.

1. JUJUR
Jujur dalam perniagaan merupakan suatu perkara yang sangat dituntut.Kepercayaan orang lain terhadap reputasi kita adalah bergantung kepada sejauh mana kejujuran kita terhadap perkhidmatan atau produk yang diniagakan.

Saturday, September 4, 2010

Akhir Ramadhan



salam
pagi2 dah mengadap benda yg meralipkan aku..masa posa rasa sgt sekejap bila dah menerjah masuk ke alam maya. clik sana clik sini..tup tup dah sejam.....masa.

Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian.
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh,dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

di hujung ramadhan terasa tak sabar nak beraya...tapi bila fikir balik, teringat cerita orang alim bila dah sampai ke penghujung ramadhan....mrk menangis,byk solat sunat,baca quran,infak,dakwah...dan macam2 lg. bila org yg mcm kita ni...haih...

aku biasa berkampung di Selatan Kedah bila dekat hari lebaran. start 1 sept lg dah sampai. ziarah sambil membantu melancarkan pelbagai perkara. Alhamdulillah, syukur aku masih punyai sedara mara dan mereka terbaik! (Tan Sri Ismail Omar sedara jugak ,tahniah baru naik).



Sepuluh hari terakhir dari bulan Ramadhan adalah saat-saat kritikal dan cukup penting. LailatulQadar sangat dinanti oleh sebuah hati yang sudah dibersihkan sepanjang dua puluh hari Ramadhan.

Ujiannya juga cukup kuat. Moodnya bukan lagi mood Ramadhan, tetapi mood Hari Raya. Nasyidnya bukan lagi tentang Ramadhan tetapi lagu Hari Raya. Persiapannya bukan untuk LailatulQadar tetapi untuk satu Syawal. Namun, bagi seorang mukmin yang telah melalui proses pembersihan dan penyucian jiwa, ia tahu yang mana patut didahulukan. Ia insaf yang mana mesti dibesarkan. Ia sedar yang mana mesti direbut dengan sebenar.

‘Selamat Meneruskan Puasa Ramadhan dan Salam Eid al-Fitr’